Saturday, April 2, 2011

DUIT DUIT DUIT.. DUIT DUIT DUIT..

Dear bloggers/pembaca budiman


DUIT... DUIT.. DUIT...
tabungan untuk masa depan anda.


Ada yang berpendapat bahawa duit merupakan satu kuasa terhebat di dunia. ada duit semuanya boleh jalan, boleh jadi dan semuanya boleh.. bila tiada duit pula orang akan kata boleh blah. percayakah anda, ada orang sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan duit. tetapi selaku manusia yang waras, mendapatkan duit dengan cara yang halal adalah dituntut. mendapatkan duit daripada sumber yang tidak halal, merupakan satu langkah yang tidak bijak dan ia dilarang oleh agama.  untuk itu, kita perlulah menguruskan sumber kewangan kita dengan sebaik mungkin. hidari diri daripada menjadi hamba duit sehingga mengadaikan maruah diri dan terjerumus ke dalam institusi kewangan yang tidak diiktiraf seperti along dan ceti haram.

cara terbaik untuk mengurus duit anda adalah:

  • 30% daripada hasil pendapatan seperti gaji bulanan diasingkan dan dimasukkan kedalam akauan yang berlainan. 
  • masukkan RM1.00 sehari kedalam tabung. kalau genap 30 hari maksudnya duit simpanan anda dah mencecah RM30.00 ringgit. bayangkan anda lakukan untuk 100 hari, setahun, dua tahun, tiga tahun? duit anda berlipat kali ganda
  • jangan sesekali anda melabur kedalam skim cepat kaya tanpa anda membuat penyelidikan terlebih dahulu. yang pasti tiada cara tercepat untuk menjadi kaya. melaburlah pada institusi kewangan yang boleh dipercayai seperti BSN
  • pada anda yang pakar dalam dunia IT, peluang terbuka luas untuk anda mendapatkan pendapatan sampingan. Nuffnang adalah salah satu peluang yang tidak harus dilepaskan.
walau bagaimanapun, setiap langkah yang bakal diambil untuk memastikan anda sentiasa berduit, memerlukan iktizam dan semangat yang tinggi, disiplin dan fokus agar segala langkah akan mendatangkan hasil yang diinginkan. orang kata duit bukan seperti memetik daun di ranting. ia perlu usaha yang berpanjangan.

peace.