Saturday, September 10, 2011

Safee Sali Menjalani Ujian Bersama Cardiff City

Imej: Harian Metro, Sabtu 10 September 2011: Halaman Arena

apabila membaca Harian Metro keluaran sabut 10 September 2011, saya teruja apabila membaca laporan oleh Wartawan Azlan Muhammad Zain berbunyi "Pelita Jaya FC telah memberikan lampu hijau kepada Safee Sali dan kini terpulang kepada penyerang itu untuk membuktikan keupayaan produk Malaysia beraksi dalam Liga Divisyen Dua Inggeris kepada pengurusan Cardiff City, Malky Mackay pada ujian percubaan kelab itu, isnin ini"..  teruja dengan headline, saya terus membaca laporan akhbar tersebut. Lega rasanya apabila mengetahui keputusan lampu hijau oleh Pelita Jaya kerana ia telah memberikan sedikit tekanan bukan sahaja kepada Safee Sali tetapi kepada saya selaku peminat yang ingin melihat pemain Malaysia beraksi seiring dengan pemain handalan dalam liga Inggeris itu nanti. Walaupun saya tidak begitu pandai bermain bola, dan jarang sekali bermain bola apatah lagi mengikuti perkembangan bola Sepak Malaysia, namum saya amat berbangga dengan pencapaian Safee Sali dan Mohd Safiq Rahim yang dipelawa untuk menjalani ujian bersama Cardiff City dan tidak sabar rasanya menanti keputusan ujian tersebut. Kepada semua bloggers, doakan kejayaan kedua-dua pemain ini agar terus beroleh kejayaan seterusnya mengharumkan nama Malaysia di mata dunia...kARIPAP-KARIPAP CINTA ...


Imej: Carian Google

pada 6 September 2011 yang lalu, saya telah menonton Filem Karipap-Karipap Cinta arahan Othman Hafsham yang telah dilakonkan oleh Gambit dan Melia Aimelia dibantu oleh para pelakon yang lain. Bagi pendapat saya, jalan cerita filem ini bolehlah dikatakan bagus dan menarik, ia sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat apabila penulisan filem ini berunsurkan 1 Malaysia.  Ada masa-masa tertentu saya tersenyum sendirian melihat aksi komedi yang dipaparkan, tetapi saya tidak merasakan ada unsur cinta yang kuat bila menontonya. Hendak tahu bagaimana kekuatan filem ini, silalah menonton di pawagan berdekatan anda.

Peace.

Thursday, September 8, 2011

Siapa Mat Indera?

Dear Bloggers

Siapakah Mat Indera? 


Imej: Berita Harian Facebook Imej: http://lanailestari.blogspot.com/2009/05/lagenda-mat-indera.html

saya telah membaca kisah kehidupan daripada blog :  http://lanailestari.blogspot.com/2009/05/lagenda-mat-indera.html dan ini telah membuatkan saya untuk terus mendalami kisah sejarah Malaysia terutama kejadian di Bukit Kepong. Kepada semua yang mempunyai kisah mengenai sejarah Mat Indera dan Bukit Kepong, bolehlah memberikan saya alamat (link) kepada cerita tersebut. saya berminat untuk membacanya.

Monday, September 5, 2011

Laman Sosial... kebaikkan dan keburukan

Dear bloggers..

hari ini ketika sedang berkumat kamit membaca Harian Metro, tersentak dengan headline "BELASAH ISTERI LAYARI FACEBOOK". dengan penuh tanda tanya, saya terus habiskan bacaan. mengikut laporan akhbar tersebut, siasatan awal mendapati, isteri kepada suami berang tersebut mempunyai ramai kenalan lelaki dalam facebook. Walau bagaimanapun, saya tidak akan mengulas  mengenai kejadian tersebut. kepada anda yang ingin mengetahui cerita lanjut bolehlah mendapatkan Harian Metro yang dijual berhampiran dengan anda.
Harian Metro Edisi Sabah, Isnin 5 September 2011 - mukasurat 2

Sebenarnya laman sosial ini banyak manfaatnya cuma jika tidak digunakan sebaiknya boleh menjadi bencana kepada kita. Umum sedia maklum bahawa banyak kes telah dibawa ke perhatian mahkamah kerana komen yang diberikan telah menyentuh isu sensitif dan sebagainya. kemungkinan anda sendiri pernah mengalami perselisihan faham dengan suami / sahabat / kekasih hati terhadap komen yang diajukan dalam laman sosial milik anda. Bagi pandapat saya, tidak menjadi kesalahan untuk mempunyai ramai kenalan baharu  di dalam laman sosial tersebut tetapi harus memberi perhatian dan penekanan terhadap etika diri dan kepada yang sudah mempunyai hubungan sebagai suami isteri, perlu memahami batasan yang wujud.

Peace...